sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Esittely

Suomessa yli 365 000 kuluttajalla on maksuhäiriömerkintä ja monet heistä ovat myös asioneet ulosottoviraston kanssa. Jos kuulut heihin, et ole yksin. Tämän blogin tarkoitus on seurata, miten uudessa tilanteessa voi hoitaa raha-asiat ja antaa vinkkejä arkeen (mahdollisimman) miellyttävän elämän ylläpitämiseksi. Erona muihin talousblogeihin pyrin huomioimaan asiat erityisesti nuoren aikuisen kannalta. Vaikka on pakko nuukailla ja pihistellä, talousasioiden hoitamisesta voi tehdä järkevän jokapäivän rutiinin, jolloin pystyy hieman ottamaan rennommin.

Blogia kirjoittaa reilu parikymppinen neito, joka elää juuri taloudellista murrosvaihetta mitä tulee rahankäyttöön ja sen opetteluun. Ongelmat alkoivat varhain: asuin vielä kotona, kun aloin tekemään töitä lukion ohella. En siis joutunut maksamaan vuokraa ja vanhemmat hoitivat laskuni: kaikki ansaittu palkka tuli törsättyä ja raha tuli käytettyä hetken mielijohteesta kauneuteen, muotiin ja ulkona käymiseen. Säästämistä en silloin tajunnut, rahahan oli tehty käytettäväksi.

Täyttäessäni 18 muutin ensimmäistä kertaa elämässäni asumaan yksin toiseen kaupunkiin. Elämäntyylini ei tosin juurikaan muuttunut. Toki maksoin vuokran, mutta budjetointi ei ollut vahvuuteni. En koskaan ollut joutunut suhteuttamaan tuloja ja menoja; tarvittaessa oli mahdollista taikoa "näkymätöntä rahaa" avaamalla uusia osamaksusopimuksia erilaisiin nettikauppoihin ja jatkaa törsäilyä.
Tarinaa voisi selostaa vuosikausia eteenpäin, mutta lopputulos on jo tiedossa: lumipalloefektin kaltaisesti laskut alkoivat vyöryä niskaan, tilannetta alettiin paikkailla pikavipein ja lopulta vanhemmat olivat takaamassa lainaa, jonka avulla saisi kaiken maksettua kerralla. Kierre katkesi vasta luottotietojen menetykseen ja ulosottoasiakkuuteen, mikä tuli eteen vapaaehtoisesti. Loppupeleissä päätin siis päästää kaiken muun paitsi vanhempieni takaaman lainan ulosottoon saadakseni kokonaiskuvan velkatilanteestani.

Nyt olen pari vuotta maksanut velkojani ulosottoon. Tilanne ei ole täysin lohduton, sillä en ole missään vaiheessa ollut työttömänä: opiskelujen ohella olen aina tehnyt osa-aikaisesti töitä. Valmistun keväällä ja sitten pääsen kokoaikaisesti työskentelemään, jolloin ulosoton pitäisi päättyä noin puolentoista vuoden sisällä. Nykyisellä kituuttelutahdilla ulosottoon maksan aika vähän rahaa. Merkinnät luottotiedoissa säilyvät vielä maksamisen jälkeen jokusen vuoden.

Ylenpalttiselle tuhlailulleni ei ollut tekosyytä: uskon, että rehellisen tyhmyyden ja törsäilyhulluuden lisäksi kyseessä on ollut myös shoppailuterapiaa milloin minkäkin pulman tai stressin peitoksi. Tilanteen räjähtäminen käsiin on tapahtunut jo pari vuotta sitten, mutta vasta nyt olen todella alkanut opettelemaan talousasioiden hallitsemista. Toivon, että tästä blogista on apua ja tukea itseni lisäksi myös muille ulosoton asiakkaille - mutta myös muille, jotka syystä tai toisesta joutuvat tai haluavat elää pienillä tuloilla kuukaudesta toiseen. Olit sitten opiskelija, työtön tai haluat säästää suuria summia rahaa johonkin - tervetuloa lukemaan blogia jonka kantavana teemana on nimensä mukaisesti downshiftailu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti