perjantai 12. joulukuuta 2014

Muotia pikkurahalla

Kirjoitan nyt samana päivänä toisen postauksen, kun intoa kirjoittamiseen löytyy. Tässä kirjoituksessa käsittelen pukeutumista, joten omasta sukupuolestani johtuen vinkkini ja neuvoni ovat tietysti enemmän naisille soveltuvia. On myös tietysti totta, että esimerkiksi vaatteiden metsästys kirppareilta on huomattavasti helpompaa naisille jo tarjonnan puolesta.

Vaikka sinulla olisi kuukausittain vain vähän rahaa käytössä, ei ole mahdotonta näyttää silti muodikkaalta. Avain tähän on oikeastaan se, että satsaat rahaa hyviin perushankintoihin kuten ajattomiin kenkiin, farkkuihin ja takkeihin - sellaisiin ostoksiin, joiden ei ole tarkoitus kestää vain pari kuukautta. Kun nämä peruspalaset ovat asustasi kunnossa, kaiken muun voi ostaa hyvinkin edullisesti - ja suurimmaksi osaksi käytettynä. Poikkeuksena alusvaatteet ja sukat, jotka haluan myös uutena kaupasta.

Kirppikset, pihamyyjäiset ym.

Pienituloisena kannattaa ehdottomasti suosia kirppareita. Itselläni on tapana kiertää muutamalla eri kirpparilla vähintään parin viikon välein. Minulla on kuukausittain budjetissani varattuna pieni summa vaatehankinnoille. Toki jos tiedän, että pitää ostaa pian uudet farkut, pistän rahan parin kuukauden ajan sivuun ja käytän tähän hankintaan. Jos tällaista ei kuitenkaan ole tiedossa, voin periaatteessa käyttää nämä rahat vapaasti kirpputorilöytöihin.

Kirppikset voivat olla aika hit or miss-paikkoja ostoksille. Välillä tuntuu, että paikka on täynnä vaikka mitä ostettavaa, ja toisinaan voi turhautua todella, kun kiertää samannäköisiä rekkejä läpi ja niissä kaikissa myydään samoja nuhjuisia, ylihinnoiteltuja vaatteita. Jos menet maanantaina kirpparille, on yleensä tarjonta paras. Toisaalta jos menet torstain jälkeen, rekeistä on ehkä parhaat palat jo viety - mutta lopputuotteet voivat olla hinnoiteltuja puoleen hintaan. Ja ihmisille erilaiset asiat ovat parhaita. Se rekissä yksin roikkuva, -50% hinnoiteltu paita voi olla sinulle täysin sopiva ja silmääsi miellyttävä, vaikka joku muu sen bongannut ei olisi huolinut sitä.

Kirpputoreilla kiertäessä on hyvä miettiä, mitä on valmis maksamaan. Jos etsin kirpputorilta vaikka juhlamekkoa häihin tai muuhun juhlaan, saatan olla valmis laittamaan hieman enemmän rahaa siihen kun sopiva löytyy. Kun en etsi mitään erityistä, hintakynnys on paljon suurempi. Se, että löytää jonkin merkkivaatteen, ei riitä ostopäätöksen syntymiseen. Vaatteen täytyy olla sellainen, että varmasti käytän sitä, se istuu omaan tyyliini ja se on hyväkuntoinen. Lisäksi sen täytyy olla oikeasti istuva - kompromisseja ei kannata tehdä tuotteiden suhteen. Ostamalla jonkun melkein hyvän, rahasi on käytetty siihen, mutta seuraavalla kirppisreissulla saattaisi löytyä se täydellinen vaihtoehto.

Kirppareilta ei siis kannata ostaa mitään sellaista, mikä on melkein ok. Et ostaisi melkein sopivaa tuotetta kaupastakaan, vaan haluat ostoksen olevan hyvä hankinta. Samat ostoperiaatteet pitäisi vallita kirpparillakin. Lisäksi on hyvä kysyä itseltään, tarvitseeko vaatetta oikeasti. Jos sinulla on kotonasi viisi erilaista neuletakkia ja löydät kirpparilta kuudennen, siihen käytetyt rahat ovat jostain muusta pois.

Ebay

Tämä ei nyt sovi blogini teemaan kovin hyvin, mutta antaa mennä. Tarkoitan nyt Ebayn "Buy Now"-osiota, en huutokauppaosiota. Jos tykkäät päivittää asuasi asustein ja sinulle on tärkeää vaihtelevuus, yksi vaihtoehto voisi olla asusteiden hankkiminen edullisesti Ebaysta. Ebay ei ole ehkä eettisin vaihtoehto, mutta sieltä voi löytää todella halvalla rihkamaa - usein sitä täysin samaa, mitä myydään kymmenkertaisella hinnalla vaateketjujen korurekeissä.

Vaatteita en voi suositella ostamaan ebaysta johtuen aasialaisten firmojen vähintään mielenkiintoisesta kokomäärittelystä - ja vaikka ostaisit esimerkiksi jostain Euroopan maasta Ebayn kautta, se ei välttämättä ole sen edullisempaa kuin jos hankkisit vastaavan tyylisiä vaatteita muualta. Sen sijaan esimerkiksi kaulakorut, huivit, hatut ja laukut on mahdollista saada hyvin edullisesti ja ilman postikuluja.

Olen tilannut alle kolmella eurolla itselleni rannekellon ja veikeät nappikuulokkeet, jotka ovat palvelleet hienosti jo muutaman kuukauden ajan. Lisäksi kauniita koruja on tullut ostettua välillä. Nikkeliallergikkojen ei tosin kannata uskaltautua kokeilemaan - en menisi takuuseen, etteikö rihkama aiheuttaisi oireita. Lisäksi Ebayssa saattaa herkästi lähteä käyntiin tietynlainen kulutushulluus: kun kaikki on niin halpaa, voi ostaa paljon. Ebayn tuotteiden toimitus voi myös viedä useita viikkoja, joten akuuttiin tarpeeseen ei voi suositella.

Nettikaupat ja nettikirppikset

Nettikauppoja en rehellisesti voi suositella ostopaikoiksi vaatteita ajatellen. Koska rahaa on käytössä vain vähän, se vähäinenkin kannattaa käyttää fiksusti kokeilemalla, tunnustelemalla ja vertailemalla tuotteita ihan omin kätösin virtuaalisten tuotekuvien sijaan. Toki jos löydät esimerkiksi jotkin merkkikengät, joita olet sovittanut kenkäkaupassa ja todennut ne hyviksi, uskaltaisin tällaisessa tapauksessa tilata ne edullisemmin netistä.

Monet nettikaupat tarjoavat erittäin joustavan vaihto- ja palautusmahdollisuuden, mutta en näe itse mielekkääksi tilata kotiin tarvitsemiani vaatteita, jotka ehkä totean huonoiksi ja joudun näkemään vaivaa niiden palauttamiseksi. Olen aiemmin tilaillut paljon nettikaupoista ja "hyväksynyt" vaatekaappiini sellaisia vaatteita, joita en välttämättä olisi ostanut kaupasta. Ne jäävät usein tilankäytteeksi kaappiin korkeintaan kerran tai pari käytettynä. Lisäksi vaatteiden kustannuksia nostaa usein postikulut.

Nettikirppiksissä on sama ongelma - koska tuotetta ei ole mahdollisuus sovittaa emmekä ole ihmisinä samanmuotoisia, voi olla mahdollista, että ostat itsellesi tuotteen, joka maksoi periaatteessa vähän, mutta koska tuote jää käyttämättä, hinta onkin aika kallis. Itseäni myös nakertaa maksaa paljon postikuluja tuotteesta, jonka oma hinta on periaatteessa pieni.

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Palaan ehkä päivittämään tätä kirjoitusta, jos tulee jotain uutta mieleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti