perjantai 12. joulukuuta 2014

Rahojen laskemista

Varmaan jokaisessa taloutta käsittelevässä blogissa mainitaan sana budjetti, ja tiedän, että osa lukijoista huokaisee tylsyydestä jo nyt. Niin minäkin olisin pari vuotta sitten. Toivon silti, että mahdollisimman moni, jolla ovat raha-asiat huonolla mallilla, lukisivat tämän ajatuksella.

Ensiksi: mitä hyvää seuraa budjetin pitämisestä? 1. turvaa ja mielenrauhaa, 2. totuus (piditpä siitä tai et), 3. fiksumpaa rahankäyttöä. Palaan näihin kolmeen kohtaan lopuksi.

Jos luottotiedot ovat menneet yli varojen elämisen vuoksi, on todennäköistä, ettei kuvaa omasta rahatilanteesta ole koskaan luotu. Allekirjoittanut saattoi hölmöinä vuosinaan ylimalkaisesti miettiä kulujaan: vuokra pitää maksaa ja ruokaa ostaa, mutta jätin huomioimatta todella monia kriittisiä kuluja, jotka pääsivät yllättämään aina kun olin jo ehtinyt tuhlata rahani johonkin muuhun. Usein tässä vaiheessa otetaan ensiaskeleet ns. pikavippikierteeseen: paikataan äkillinen rahantarve nopeasti ja kalliilla hinnalla, lohduttautuen ajatukseen että "ensi kuussa mulla on varaa maksaa tämä vippi pois". Koska kunnollista laskelmaa omista tuloista ja menoista ei ole olemassa, ei tiedosteta, ettei sitä vipin maksuun tarvittavaa rahaa ole olemassa ensi kuussakaan.

Riippumatta taloudellisesta tilanteestasi, budjettilaskelmat ovat tärkeä työkalu kenen tahansa elämässä. Mutta miten aloittaa säännöllisen budjetin pitäminen?
Itse suosin tietokoneella käytettävää excel-tiedostoa, jossa luvut elävät toisiinsa nähden ja rahatilanteeni näkyy nopeasti ilman sen suurempia laskutoimituksia. Jos excel-taitosi eivät riitä oman taulukon luomiseen, Microsoft Officen sivuilla on joitakin valmiita taulukkopohjia tätä tarkoitusta varten. Linkki sivuille tässä.
Jos sinulla ei ole Excel-ohjelmaa koneellasi, voit ladata ilmaisen tekstinkäsittelyohjelmiston Open Officen, jossa on myös taulukkolaskentaohjelma mukana. Sinun täytyy tosin itse osata luoda kaavat ja laskelmat taulukkoosi (googlettemalla ohjeita pääsee varmasti alkuun). Jos et osaa tai halua käyttää tietokoneella budjettia, pelkkä paperinen versio ajaa saman asian, mutta vaatii vähän enemmän laskupäätä.


Mitä sitten budjetissa pitää huomioida? Budjetin laatimisesta ja siinä pysymisestä löytyy paljon ohjeita muista blogeista ja googlen avaamalla, joten en erikseen kertaa näitä toistuvia ohjeita. Pähkinänkuoressa mainitaan vaikka näin, että budjetista pitää löytyä kaikki. Aluksi budjetin avulla opettelet, mitä kuluja sinulla oikeastaan onkaan. Myöhemmin budjetti alkaa muodostua työkaluksi, jolla seuraat tilannettasi.

Omassa budjetissani painaa tärkeimpinä seuraavat menot: vuokra, lainanlyhennys, puhelinlasku, muut laskut, ruoka- ja hygieniaostokset, muut pakolliset menot (bussikortti, ym.), kissan kulut ja säästöön menevät rahat. Toissijaisia kuluja ovat vaatteet ja viihde. Toisin sanoen: katson mitä minulle jää käteen tärkeimpien kulujen jälkeen, ja nämä loput rahat ovat jaettavissa toissijaisten kulujen kesken. Pidän budjettia monta kuukautta eteenpäin: samassa excel-tiedostossa on siis välilehdet jokaiselle kuukaudelle, jolloin pystyn vertailemaan kuukausia keskenään.

Budjetin kauneus löytyy mielestäni tässä: jos toissijaiset kulut painavat sinulle paljon, alat etsimään keinoja miten karsit välttämättömiä menoja. Kilpailutat vakuutuksesi, vaihdat puhelinliittymäsi, saatat muuttaa pienempään asuntoon - tai ihan pienempiä, mutta vuositasolla merkittäviä tekoja: käytät puhelinta vain kun on pakko, syöt vain sen verran mitä elimistösi tarvitsee.

Luettelin kolme hyvää asiaa budjetin pitämisestä. Ne linkittyvät suoraan toisiinsa. Ensimmäiseksi turva ja mielenrauha. Tiedät, mihin rahasi menevät, ja miten sinun tulee elää, jotta rahasi riittävät. Et joudu stressaamaan raha-asioita sen enempää. Budjetista seuraa siis taloudellinen totuus. On vaikea huijata itseään uskomaan, että pikavipin otto kannattaa, kun tietää tulonsa ja menonsa. Totuus ei välttämättä miellytä, mutta se on tärkeää tiedostaa jossain vaiheessa. Kolmas hyvä asia on fiksumpi rahankäyttö. Budjetin pitämisen myötä pyrit karsimaan "ilmaa" kuluistasi - jos jokin osa-alue syö mielestäsi liikaa rahaa, alat automaattisesti pohtimaan mitä voi karsia.

4 kommenttia:

  1. Moi!
    Sopivasti löysin blogiisi kun kaipasin jotain mielekästä luettavaa. Tervetuloa henkilökohtaisen talouden blogimaailmaan :)
    Sulla on hyvä ote kirjoittamiseen, toivottavasti jaksat jatkaa sekä kirjoittamista että talouden kurssinmuutosta pitkään! Laitan blogisi lukulistalleni omaan blogiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys, Veli V. ! Kiitos blogini ensimmäisestä kommentista, palautteesta - ja omalle lukulistallesi lisäyksestä! :) Sinun blogisi onkin jo seurailulistallani, eli vastakehut ovat paikallaan. Sinulla on hyviä teemoja blogissasi ja niitä on mielenkiintoista seurailla, vaikka tilanteemme ovat erilaiset. :) Pidetään hyvä meininki blogeissamme yllä!

      Poista
  2. Olen hyvin samaa mieltä kuin Veli, jonka blogista tätäkin eksyin lukemaan. Erittäin sujuvaa kirjottamista, ja on outoa huomata miten kypsiä ajatuksia parikymppisellä voi olla oman talouden suhteen kun ottaa huomioon mihin jamaan omat asiat oot saanut ajettua muutaman vuoden aikana. Jatka hyvää työtä, pitää seurata miten siulla projekti etenee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mieltä lämmittävästä palautteesta! Ilo kuulla että tätä kirjoitteluani ja projektiani fiksummaksi rahankäyttäjäksi voisi olla kiinnostavaa seurata.
      En ollut aiemmin törmännyt sinun blogiisi, mutta vaikuttaa myös todella mielenkiintoiselta. Lisäsin omaan lukulistaani :)

      Poista